Artes

referenties

Cité Vandeuren

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
Cité Vandeuren die initieel 122 sociale wooneenheden telde werd volledig getransformeerd in opdracht van Foyer Ixellois waarbij Artes instond voor de totaalaanneming van afbraak tot omgevingswerken.

De bestaande woningen stonden leeg omwille van de slechte staat en werden hervormd naar liefst 161 moderne studio’s of 1 tot 4 kamerappartementen waarbij steeds rekening werd gehouden voor personen met een beperkte mobiliteit.

De bedoeling van het project was om de ganse site op te waarderen naar een leefomgeving waar rust gevonden kan worden in het gemeenschappelijke binnengebied, privé-tuinen, terrassen en gemeenschappelijke ruimtes met respect voor de huidige comfortnormen.

De grootste uitdaging van dit project was het behouden van de voorgevels die opgenomen zijn als patrimonium voor de stad. De voorgevels kregen dus een stevige opknapbeurt en werden langs binnen geïsoleerd.

Verder werd ook nog specifiek aandacht besteed aan het duurzame en ecologische karakter van het geheel. Zo is het gebruikte hout steeds FSC-hout en werden de houten cassettes geïsoleerd met cellulosevlokken. De daken werden natuurlijk groen gemaakt door de beplanting van sedum en de blinde muren zullen dienst doen als verticale tuinen.

opdrachtgever

Foyer Ixellois

ontwerp

Yvan Breithof MDW Architecture

bouwplaats

Chaussée de Boondael, 1050 Ixelles

bedrag

€ 17.500.000

uitvoering

door

  • Artes Roegiers
  • Artes TWT