Artes

referenties

Sanitary Zottegem

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
De THV ARTES kreeg de opdracht het historisch pand te voorzien van de nodige technieken, om te voldoen aan de huidige standaarden, en de volledige binnenafwerking uit te voeren.

Specifiek aan dit gebouw is dat de oude betonconstructie bewaard gebleven is. De betonnen gewelven vervullen op heden geen dragende functie meer. Deze werden verankerd aan een staalstructuur die in de nieuwe configuratie de dragende functie heeft overgenomen. Zo ontstonden er tussen de oude betonnen vloeren en de nieuwe te plaatsen verhoogde vloeren technische ruimtes waarin alle technieken konden weggewerkt worden. De ontwerper benutte op die manier maximaal de bestaande ruimtes voor kantoren en vergaderzalen.

Dit gebouw voldoet aan de meest hedendaagse energienormen. Om het historisch erfgoed maximaal tot zijn recht te laten komen is men zeer inventief omgesprongen met de verschillende bouwdetails. Zo is bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van klassieke muurisolatie. Door een secundaire beglazing te voorzien aan de binnenzijde blijft enerzijds het monument volledig zichtbaar langs de binnenzijde en zorgt men er anderzijds voor dat door het apart ventileren van dit ‘plenum’, het binnenklimaat niet beïnvloed wordt door het buitenklimaat. Dit kunnen we bestempelen als een hedendaagse uitvoering van het klassieke ‘luchtspouw met isolatie’-bouwprincipe.

Lees hier ook een artikel uit de Bouwkroniek.

opdrachtgever

Belfius Bank nv

ontwerp

Thierry FerfersEddy François +

bouwplaats

Gustaaf Schockaertstraat Zottegem

bedrag

3,7 miljoen euro

uitvoering

450 kalenderdagen

door

  • Artes Depret
  • Artes Woudenberg